Spaanse Wijn

Spaanse wijnen om van te leren en te genieten

Spaanse wijnen

‘Wijnen om van te leren en te genieten’

Hoe kies ik de juiste wijn uit het enorme aanbod? Tio Santos biedt een enorm assortiment aan van klassieke Spaanse wijnen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in toegankelijke wijnen en ervaren wijnen om nog sneller bij je perfect wijn te komen. Toegankelijke wijnen zijn perfect voor degene die nieuwsgierig is naar wijnen en open staat voor verschillende smaaknuances. Hierbij wordt er vanuit Tio Santos rekening gehouden dat de wijnen niet te vol en zwaar zijn.

Het kiezen van de juiste wijn kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn, daarom een paar tips.

1) Bepaal het doel van jouw wijnaankoop

Voor wie en welke gelegenheid wil jij de Spaanse wijn kopen. Organiseer je een chique zakendiner? Of ga je voor een picknick in het park? Het maakt nogal wat uit voor welke gelegenheid je een wijn zoekt. De eerste en meest essentiële vraag die volgt is: wit, rosé of rood? Leuk om te weten, is dat mannen de voorkeur geven aan rode wijn zoals de Ondalán, terwijl vrouwen liever kiezen voor een witte wijn, bijvoorbeeld een van de Dardell wijnen. Heb je de eerste vraag beantwoord, dan is de tweede vraag: ga je voor licht en fris, of voor krachtig en vol? Of wil je het juiste combineren met een gerecht?

2) Spaanse wijnen combineren met een gerecht

Serveer je een lichte maaltijd, kies dan voor een lichte, frisse wijn. Bij pittige, stevige gerechten passen krachtige wijnen beter. Tio Santos helpt je bij deze keuze doordat jij alleen hoeft aan te geven bij de selectie welk gerecht je gaat eten. Wat wil jij maximaal uitgeven aan een fles wijn? Is vooral de inhoud van de fles belangrijk, of ga je voor de achtergrond van de wijn zoals de wijnen van de populaire Spaanse wijnstreek Rioja Alavesa.

3) Wees je bewust van het jaargetijden

’s Zomers smaakt een frisse, fruitige wijn lekkerder dan in de winter. Tegenwoordig is het ook heel normaal om jonge, Spaanse rode wijnen gekoeld te drinken. Is het niet te koud buiten, zet jouw rode wijn dan dus eens in de ijsemmer. Kies ’s winters voor wat vollere smaken. Rosé is tegenwoordig razend populair. En niet alleen meer voor het voorjaar of in de zomer. Durf jij het aan een van onze heerlijke Spaanse Rosé wijnen ook dit najaar te drinken?

4) Vergeet je eigen smaakvoorkeur niet!

Wij kunnen je vertellen wat perfect bij een gelegenheid, jaargetijde of gerecht past, maar vergeet vooral je je eigen wijnvoorkeur. Hou je van lichte wijnen met een laag alcoholpercentage, een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of juist een zware rode wijn van bijvoorbeeld Alidis? Of misschien heb je de vorige keer een soepele Spaanse rode wijn gekozen en is je dit zo goed bevallen dat je weer voor dezelfde gaat maar dan van een ander wijnmerk. Ten slotte drink jij de wijn en is het jouw avond!

5) Vergroot je wijnkennis

Wanneer je toch meer diepgang wilt, dan is het belangrijk om je te verdiepen in verschillende wijnmerken, wijnhuizen en wijnstreken en smaakprofielen. De wijnstreek Rioja Alavesa biedt door het typische klimaat bepaalde wijnsoorten die verschillen met de wijnstreek Ribera del Duero.

Voor welke wijn kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *